O vodi i Beogradu

Ili kako su nam pričali priče o projektu „Beograd na vodi“:

“Do marta 2017. godine ovaj toranj, koji će predstavljati novo najznačajnije mesto za Beograd biće izgrađen, kao i većina projekata Beograda na vodi, koji bi trebalo da bude gotov do 2019. godine”. (Aleksandar Vučić 16.2.2014. godine)

Izvršni direktor novoosnovane kompanije Igl hils (Eagle Hills) rekao da se kompletan završetak projekata može očekivati tek za 10 godina. “Rekao bih da će kompletna prva faza trajati tri ili tri i po godine. Što se tiče celog projekta, to će zavisiti od lokalnih tržišnih, ali i vremenskih uslova, ali moja procena je za jedno deset godina. (Muhamed el Abar, 28.6.2014. godine)

Kompletan projekat „Beograd na vodi“ biće realizovan u roku od 10 godina, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Reč je o uređenju oko 100 hektara zemlje u Savskom amfiteatru, o izgradnji oko dva miliona kvadrata stambenog, poslovnog, komercijalnog, umetničkog i kulturnog sadržaja. Krajnji rok za sve četiri faze je osam do 10 godina. (Siniša Mali, 30.06.2014.)

Premijer Srbije izjavio je da će svi objekti koji su sada na maketi projekta „Beograd na vodi“ biti izgrađeni u naredne četiri godine. „Za recimo četiri godine će i poslednji objekat sa makete biti gotov„, rekao je premijer i dodao da će promenada i dve kule biti gotove za godinu dana. (Aleksandar Vučić, 18.03.2015.)

Branko Bojović, arhitekta urbanista, član Akademije arhitekture Srbije, koja je nedavno od izvršnih vlasti Srbije i Beograda zatražila hitno obustavljanje projekta „Beograd na vodi”, ističe da “onaj ko veruje da za tri, četiri godine može da napravi dva miliona kvadrata je apsolutni diletant i nema veze s poslom koji treba da radi“ (Branko Bojović, 25. 03. 2015.)

Sve ovo što vidite biće gotovo za 10 godina: Siniša Mali i velika maketa

Sve ovo što vidite biće gotovo za 10 godina: Siniša Mali i velika maketa

Gradonačelnik Beograda je rekao da je „Beograd na vodi“ trenutno najveći investicioni projekat u ovom delu Evrope, da bi u prvoj fazi od septembra trebalo sukcesivno graditi hotel, veliku kulu i tržni centar i da bi ona (prva faza) mogla da se završi za četiri godine. (Siniša Mali, 07. 04. 2015.)

Nadam se i da će se sve ovo završiti prelepom slikom Beograda, moderne i zaposlene Srbije i nadam se da će neko 2050. godine (!) ponosno i pohvalno govoriti o onome što smo danas započeli“, rekao je premijer Srbije, obrazlažući leks specijalis za „Beograd na vodi“. Naveo je i da nije siguran da će „Beogradna vodi“ biti završen za 15 godina, ali da je uveren da će prestonica već za tri ili četiri godine imati mnogo lepše lice.  (Aleksandar Vučić, 7.4.2015.)

Prema potpisanom Ugovoru o izgradnji projekta „Beograd na vodi“, Republika Srbija biće vlasnik 32 odsto kapitala, dok će partner iz UAE biti vlasnik 68 procenata. Potvrđeno je da će projekat da traje maksimalno 30 godina, od čega 50 odsto projekta mora biti završeno u prvih 20 godina, a prilikom izvođenja radova domaći izvođači radova imaju prednost. (Vest o potpisanom ugovoru, 26.04.2015.)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s