Ekskluzivno: Predsednik Bersije, Borut Hadži-Tapić, neobjavljene beleške

Urketov blog došao je u posed autentičnih, ličnih beležaka predsednika Bersije – nevelike republike u srcu Jevrope – u kojima on, iskreno i bez uvijanja, piše o aktuelnoj situaciji u zemlji na čijem je čelu. Borut Hadži-Tapić podjednako analizira i opisuje društvene i političke prilike, kao i promenljivo psiho-fizičko stanje u kome se nalazi – pritisnut problemima i nedaćama kojima je izložen od strane unutrašnjih i spoljašnjih faktora odlučivanja.

Dajemo čitaocima na uvid integralnu verziju predsedničkog rukopisa do kojeg je, nakon više meseci analize i rada na terenu, došao naš istraživački tim. Ovom prilikom zahvaljujem se svim članovima tima na iskazanoj upornosti, domišljatosti i hrabrosti. Evo do čega smo došli:

Kako je moguće da mi se ovo dogodilo? Sve se raspalo kao kula od karata.

Slomili su me i ponizili, mene, predsednika Bersije, a sve sam uradio što su tražili.

Ma i više od toga! Hteo sam da me poštuju, da budem transparentan i predvidljiv, unapred da znaju kakvi su mi planovi. Bio sam spreman da zbog Jevrope i moje zemlje učinim više nego ijedan političar pre mene!

I najveća sila na svetu, Farmerika, okrenula mi je leđa. Njihova podrška, već duže od dve decenije, neprekidno i bez zadrške, usmerena je ka onima sa kojima smo bili u sukobu i zbog kojih smo platili cenu kao malo koji narod u svetu. Svojim štićenicima, ogrezlim u zločin i kriminal, pružali su političku, ekonomsku, vojnu, logističku, medijsku i svaku drugu pomoć. Dok nâs, koji bi trebali da smo njihovi prirodni partneri, i u ratu i u miru, ponižavaju i pritiskaju do krajnjih granica izdržljivosti.

* * *

A imao sam velike planove… Prevarili su me i ostavili na cedilu. Mene, kome je struka da procenjujem ljude!? Tribunal, rekli su, to je tvoj usud, nećemo prestati da te stežemo sve dok nam ne isporučiš i poslednjeg Bersijanca sa liste, zlikovce i ubice, tako su rekli, jer to dugujemo žrtvama vaše, velikobersijanske agresije, i nećemo se smiriti dok ih, ti gospodine Hadži-Tapiću, sve ne pohapsiš i ne izvedeš pred lice pravde!

Morao sam da ih poslušam, sve tražeći pritom da i poslednji čovek u ovoj zemlji shvati da to činim za njihovo dobro. Jer, ne može se u Jevropu, a da krivci za izgubljeni rat budu na slobodi! I uradio sam to… (ovde je rukopis nečitak)… A lista uslova samo se uvećavala. Ima li kraja tome?

* * *

Znao sam kako su prošli svi pre mene na ovom mestu. Iskorišćeni i odbačeni kao poslednje krpe. Sve njih, velike sile  podržavale su neko vreme, deklarativno bar, a posle ih šutnuli i iza leđa – a potom brutalno i sasvim javno – radili im o glavi.

Mislio sam da će sa mnom biti drugačije. Verovao sam da ću ih pridobiti, da će me gledati kao partnera, hteo sam da me podrže i poštuju pre svega. Želeo sam da znaju da imamo isti cilj, da smo na zajedničkoj misiji, hteo sam da me prihvate i pomognu oko ostvarivanja moje osnovne ideje – jevropske Bersije. Radi toga, nisam pitao za cenu.

I celovita Bersija i Jevropa mislio sam. Tako sam i pobedio na izborima. Jednim, drugim, trećim. To je bila ideja koju sam želeo da sprovedem do kraja. A ona je postala samo to – kraj. Raspala se pred mojim očima i to u trenutku kada više nisam imao nikakvih kočnica i zabrana kada je naš jevropski put u pitanju. Pušten sam niz padinu. Naglavačke.

* * *

Na iskušenjima: Predsednik Bersije Borut Hadži-Tapić u svom kabinetu

A bio sam prvi predsednik u istoriji Bersije koji je imao potpunu moć, kontrolu i vlast. Od republike, preko pokrajina, regiona, gradova i opština, ja sam bio suveren. Sve sam imao, i medije i silu i novac, i nož i pogaču, a stranka koju vodim sa nepunih 30 odsto podrške (ja sam ih uzdigao u te visine, bez mene bili su ništa!) upravljala je na svim nivoima društva.

Moji prethodnici mogli su samo da sanjaju o kontroli koju sam uspostavio.

Iz mog šinjela pletena je mreža moćnika, oligarha, monopolista, tajkuna, političkih velmoža i bezbednosnih struktura, partijskih činovnika i korumpirane birokratije koja je Bersiju polako, ali sigurno, davila u živom blatu njihove pohlepe i želje za potpunom kontrolom i dominacijom. Finansijskom, pre svega.

I takvima sam ja prepustio zemlju. Ništa nisam uradio to da sprečim.

Elite koje sam stvarao i hranio svojom popularnošću, obesno su svih ovih godina učvršćivale svoj položaj i beskrupulozno radile na svom bogaćenju, prezirući narod kojem su – brutalno i bez zadrške – otimale sve što ima. Da li su i mene, na neki način, potkupili?

Izneverio sam i narod i birače.

* * *

Bersija je siromašna, ugrožena, i ponižena kao nikada do sada.  

Ostavio sam zemlju bez ijednog saveznika, kolonizovanu i ucenjenu belosvetskim ništarijama, ambasadorskim nalozima, bankarskim zajmovima i domaćim tajkunima, nesposobnu i nemoćnu da se odupre i upravlja svojom sudbinom. Narod bez posla, a ekonomija i privreda doživele su pravu katastrofu.

A sve poluge sam imao. Zar sam bio nemoćan? Bavio sam se velikim stvarima, visokom politikom, vodio sam državu i preuzeo sve funkcije. Premijer i predsednik. Ministar i sekretar. Vlast i mast. Neprikosnoven u …(tekst je nečitak)… Da li je i nečinjenje smrtni greh?

Marljivo sam radio na ideji da sve što nam se događa, pripišem strašnom istorijskom usudu koji bi svakako bio još gori po ovu zemlju – da nas, ovakvih kakvi smo, nema na njenom čelu. Da bi pod drugima bilo samo još gore. Razbio sam svaku iluziju i ideju o mogućoj alternativi. Nisam dozvolio da bilo koji učesnik u političkom životu, niti jedan predstavnik vlasti, a kamoli opozicije, bude taj koji odlučuje.

Stvorio sam opštu klimu u kojoj je sve osim mene i onoga što predstavljam, politički, ideološki, ekonomski – i danas i sutra i prekosutra – povratak u mrak, u haos, rat i bezumlje.

Kakve li ironije! Istim rečima i vladar iz prošlosti obraćao se naciji…

* * *

I ništa nije bilo dovoljno. A ulog je bio sve veći. Osećao sam se poput kockara koji je, ulažući sve što ima – svoje i tuđe pare, kuću i imanje – izgubio na kraju – sve.

Uzalud, do poslednjeg časa verovao sam kako će mi sreća, ipak, biti naklonjena. Onda, kada mi u rukama konačno zasija, toliko iščekivani, fleš rojal.

Još mi je malo nedostajalo…

…(ovde se zapis prekida)…

* * *

P.S. (Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna – U.b.)

Advertisements

Jedno mišljenje na „Ekskluzivno: Predsednik Bersije, Borut Hadži-Tapić, neobjavljene beleške

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s