Preti li implozija Srbije?

Često sam na ovom mestu pisao o problemima koji pritiskaju Srbiju, čak do te mere da sam postao besan na sebe što me sve to i dotiče na tako ličnom nivou. Ne vredi, jače je od mene. Srpski real life i naše kolektivno (ne)svesno upregli su do kraja moje moždane ćelije kao baterije koje pokreću tehničke aparate.

Godinama slušamo iste priče o ratovima, pobednicima i poraženima, sudovima i presudama kolektivnim ili individualnim krivcima i krivicama, budućnosti Srbije sa ili bez Kosova, saveznicima i neprijateljima, evropskim integracijama, patriotama i izdajnicima, i tako sve u krug.

Nemaština i izostanak nade u bolje sutra zakucali su na vrata najvećem broju ljudi koji ovde žive. Poražavajući su podaci koji govore o našem privrednom, ekonomskom, finansijskom ili socijalnom slomu koji smo, kolektivno, doživeli u prethodnih dvadesetak godina.

Jedan ovdašnji istoričar koga posebno cenim izneo je mišljenje da se Srbija danas možda nalazi u najtežem istorijskom momentu u svojoj istoriji. Verovatno je, na nesreću, u pravu.

Šta se, međutim, događa sa običnim čovekom? Koje su to posledice koje svi ovi nabrojani problemi ostavljaju na najtananijem, mikro nivou, i kako sve to utiče na naše živote, svakodnevicu pojedinaca u društvu u kome živimo?

Jedna reč opisuje stanje bolje nego sve analize i statistike zajedno. Beg. Potreba da se pobegne od realnosti, problema, muka koje pritiskaju, sve je izraženija. Frapantni su podaci o tome koliko su se Srbi okrenuli alkoholu, kocki, drogi ili virtuelnom svetu igrica i interneta.

Ne može se tačno izračunati broj alkoholičara u Srbiji, ali procenjuje se da oko 40,3 odsto stanovnika u našoj zemlji svakodnevno konzumira alkohol. Prema poslednjim istraživanjima, oko 70 odsto ukupnog stanovništva starijeg od 18 godina pije alkohol, povremeno se opija, dok problematični alkoholičari čine čak četvrtinu populacije. Srbija je u Evropi na četvrtom mestu po potrošnji alkoholnih pića.

Isto tako, u ovoj nevelikoj zemlji od nekih sedam i po miliona stanovnika, prema procenama, ima više od 150.000 zavisnika od droge, a neverovatnom brzinom širi se i zavisnost od igara na sreću – procenjuje se da u Srbiji ima bar 250.000 pasioniranih kockara.

Beg od stvarnosti ogleda se i u potrebi da se što više vremena provodi uz računar, igrice ili društvene mreže. Profil na Fejsbuku, recimo, ima više od 30 odsto građana Srbije. Takođe, svetski smo rekorderi u gledanju televizije. Istraživanja pokazuju da prosečan stanovnik Srbije provede u toku dana više od pet sati pred malim ekranom. Sa ovim rezultatom Srbija je prestigla Amerikance.

Daleko od toga da sam puritanac. Konzervativan? Možda. Ježim se i od licemera, uostalom. Onih koji jedno pričaju, a drugo rade ili obrnuto. Sa svojih 35 godina prošao sam kroz razne faze, i do dana današnjeg ispitujem put kojim koračam, premeravam, vagam, tražim načine da mi bude bolje ili da se osećam bolje, svejedno.

Čašica ili krigla umeju da pomognu, ne sporim. Viđam ih i više no što bih voleo, uostalom odlika je i kraja iz kog potičem da se u svemu preteruje, ulica uđe u svakog od nas, trajno i nepopravljivo, i samo od čvrstine karaktera zavisi koliko će se zaglibiti. Ili isplivati.

Problem je, međutim, što politički i ekonomski problemi Srbije, kao i prava epidemija zavisnosti i bega od stvarnosti velikog dela stanovništva ozbiljno ugrožavaju stabilnost čitave nacije. Ukoliko se stvari uskoro ne promene Srbija može doživeti društvenu imploziju, dakle potpuno unutrašnje uništenje, sa nesagledivim posledicama.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko dva miliona komada vatrenog oružja, od čega oko 900.000 u nelegalnom posedu. Ne treba biti vizionar ili hemijski stručnjak pa predvideti da se kombinovanjem svih ovih „sastojaka” stvara razorna eksplozivna mešavina potencijalno opasna po zdravlje svih nas.

Uzmimo se, stoga, u pamet dok ne bude kasno.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s