Rupert Mardok i njegov medijski „Loose of the World“

Drugi put se na ovom istom blogerskom mestu bavim temom koja je vezana za verovatno najvećeg medijskog mogula današnjice – Ruperta Mardoka – ali sasvim drugim povodom.

Naravno, reč je o aferi prisluškivanja gotovo 4.000 poznatih i manje poznatih ličnosti u Britaniji od strane popularnog tabloida „Njuz of d vorld“ (News of the World) koji je, usled žestokih kritika javnosti, u međuvremenu ugašen nakon punih 168 godina izlaženja.

Akteri medijskog skandala prisluškivanja

Pred odborom britanskog parlamenta iskaz su povodom afere dali vlasnik News International korporacije i pomenutog tabloida, vremešni gospodin Rupert (koji je tokom saslušanja „počašćen” porcijom šlag pene koju mu je, u znak protesta, u lice prosuo jedan britanski aktivista) i njegov sin Džejms, a u momentu dok pišem ove redove završeno je ispitivanje i bivše izvršne direktorke „Njuz internešenel“ Rebeke Bruks, do nedavno prve violine u hijerarhiji kompanije Ruperta Mardoka.

Da ne bih suviše ulazio u detalje cele afere, pozabaviću se samo onim što je javnost do sada mogla da sazna, ili makar pretpostavi:

– Rupert Mardok, naslednik mu Džejms i crvenokosa Rebeka, prema vlastitim rečima, navodno nisu ni krivi ni dužni – niti su znali, nit’ su organizovali, niti odobravali nelegalne praktike prisluškivanja (pa ko je onda to sve radio, bez njihovog znanja?). Ko je kriv, utvrdiće nezavisna policijska istraga.

– Šef londonske policije u ostavci Pol Stivenson izjavio je da je 10 od 45 novinara u njegovom odeljenju za štampu ranije radilo za tabloid News of the World, ali je demantovao da je bilo nedozvoljenih kontakata. Rebeka Bruks je, međutim, potvrdila da ne samo što je tih kontakata bilo, već da nikad nije „sankcionisala plaćanje policijskim službenicima” za njihove usluge toj medijskoj kući.

– Činjenica je da je čak i bivši premijer, laburista Gordon Braun bio meta prisluškivanja. Da li to znači da je Njuz Korporejšn možda bio u funkciji promene vlasti u Britaniji, jer je sadašnji predsednik vlade, konzervativac Dejvid Kameron blizak prijatelj, kako Mardokovih, tako i Rebeke Bruks?

– S tim u vezi, valja napomenuti da je jedan od glavnih aktera, bivši glavni urednikNews of the World Endi Kolson bio direktor za komunikacije britanskog premijera Dejvida Kamerona do januara ove godine.

– Da li će se ova afera obiti o glavu Konzervativcima na vlasti i da li će, indirektno, Mardokova kompanija biti „zaslužna“ i za pad Kameronove vlade u narednom periodu?

– Da sve dobije i dodatnu krimi-dimenziju, kao bomba je odjeknula vest da je bivši novinar tabloida News of the World, koji je otkrio skandal o prisluškivanju telefona javnih ličnosti, pronađen mrtav u svom domu severno od Londona.

– Istragu o Mardoku pokrenuo je i američki Federalni istražni biro (FBI) koji će se usredsrediti na informacije da je kompanija ovog medijskog magnata pokušavala da prisluškuje telefone žrtava terorističkih napada na Njujork 11. septembra 2001. godine. Da li se to klima i Mardokova imperija na američkom kontinentu, znaće se vrlo brzo.

– I na kraju, ostaje otvoreno pitanje da li će ovaj događaj označiti početak veće odgovornosti medija u društvu?

Rijaliti u Srbiji: Farma velikog brata

Možda bi i Srbija trebalo da formira neki Anketni odbor skupštine koji bi sproveo saslušanja odgovornih lica na temu na šta nam to u 21. veku liče kanali sa nacionalnom pokrivenošću i kakav se to program nudi srpskoj javnosti?

Unapred se radujem zaključcima takvog jednog eventualnog medijskog događaja u nas.

By the way, jel se sećate da je Rupert Mardok bio vlasnik i čuvene društvene mreže My Space? E pa, nije više. Njegova Njuz Korporejšn prodala ju je advertajzing  kompaniji Specific Media (u kojoj vlasnički udeo ima i pevač Džastin Timbrlejk)za “tričavih” 35 miliona dolara. Podsećanja radi, 2005. Godine Mardokov Njuz Korp. platio je za My Space čitavih 580 miliona dolara!

Da sam Rupert Mardok, a nisam, baš bi me zabolela glava od  svih ovih vesti.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s