Podržimo BEOGRAD 2020 – Evropsku prestonicu kulture!

Lepše je s kulturom! Ovaj nikad zaboravljeni slogan iz radionice nekadašnjih kulturnih kreativaca devedesetih, ponovo je, na drugi način, aktuelan i danas. Ovih dana, naime, u jeku je kampanja Skupštine grada Beograda da se 2020. godine naš glavni grad okiti prestižnom titulom „Evropske prestonice kulture“.

Zašto je to važno? Evropska prestonica kulture je naziv koji dobija jedan ili nekoliko gradova u Evropskoj uniji u razdoblju od jedne godine, u toku koje predstavljaju svoj kulturni život i domete gradske kulture. Akcija koja je započeta još 1985. godine u Atini, tokom prve dve decenije postojanja ispunila je donekle svoju marketinško-kulturnu misiju, te su ovo priznanje dobijali poznati evropski gradovi sa bogatim kulturnim nasleđem, poput Lisabona, Praga, Brisela, Madrida ili Pariza.

Kako to, međutim, obično biva, onda kada politika umeša prste, razvodni se i kvalitet originalne ideje… Pošto je pre petnaestak godina Evropa imala 12 članica, dok ih danas broji 27, u proteklih nekoliko godina ređali su se brojni, manje ili više poznati gradovi iz svake države članice EU, a i šire. Neće biti valjda da su svi oni do te mere zadužili evropsku kulturnu baštinu, pa da listom (dekretom?) postaju prestonice kulture?

Ja kao rođeni Beograđanin, nemam ni najmanju dilemu da je Beograd, po svim kriterijumima, idealan kandidat za ovo prestižno priznanje. Beograd je središte kulture i umetnosti Srbije. U Beogradu se nalaze značajna dela arhitekture, spomenici kulture i brojna arheološka nalazišta koja svedoče o trajnoj, 7.000 godina dugoj, neprekinutoj niti civilizacije i kulture na ovom beogradskom tlu – od neolita do danas.

Možda će me dušebrižnici optužiti za čist nacionalizam, ali po čemu su to, recimo, Sibinj u Rumuniji, norveški Stavanger, Košice u Slovačkoj, ili Pečuj u Mađarskoj zaslužili više od Beograda da budu, makar jedne godine, središte evropske kulture?

Doći će, valjda, red i na nas. Ali tek 2020. godine, jer je već određen raspored država koje će kandidovati svoje gradove, zaključno sa 2019. Ima vremena uostalom, vredi se pripremiti kako treba. A valjda će i metro da proradi do tada.

Listajući zvanične internet stranice našeg glavnog grada, naišao sam na vrlo precizne, relevantne informacije koje govore o kulturnom značaju Beograda i ispunjenosti svih formalnih kriterijuma zbog kojih naš glavni grad treba da postane Evropska prestonica kulture.

U Beogradu se godišnje održi više od 11.000 pozorišnih predstava, izložbi, koncerata, performansa i drugih umetničkih programa, gostuju brojni eminentni stvaraoci iz sveta umetnosti. Beograd je, takođe, sedište najviših državnih i nacionalnih institucija kulture i umetnosti: Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja, Narodnog pozorišta i Univerziteta umetnosti.

Grad Beograd osnivač je 36 ustanova kulture(11 pozorišta, 8 ustanova zaštite, 4 biblioteke, 13 centara za kulturu i galerija) i 2 javna preduzeća za koje obezbeđuje uslove rada, a istovremeno pomaže realizaciju programa i programskih projekata 231 ustanove i umetničke asocijacije.

Naš glavni grad osnivač je i pokrovitelj 11 manifestacija u oblasti kulture(među kojima su najpoznatiji FEST, BITEF i BELEF), a pomaže i programe 69 manifestacija u oblasti kulture koje se održavaju u Beogradu.

Čuveni list „Financial Times“ dodelio je Beogradu još 2006. godine laskavo priznanje, proglasivši ga gradom budućnosti južne Evrope, a ove godine  svetski vodič „Lonely Planet“ Beogradu je dodelio titulu Evropske prestonice zabave. Valjalo bi i da zvanično postanemo evropska kulturna prestonica, pa da objedinimo sve tri šampionske titule. Da Beograd opet ima onaj kulturni značaj kao kada su FEST, ili Bitef bili prestižni međunarodni događaji, tamo negde u drugoj polovini 20. veka.

I zato, projekat Beograd 2020 treba podržati i shvatiti ga ozbiljno, kao viziju razvoja glavnog grada, njegove kulture i promocije u svetu, ali i održivog ekonomskog razvoja.

Samo da ne bude sve kao i u slučaju onog pompezno najavljivanog Saveta za promociju Srbije (šta bi sa tim, zna li ko?), koji je, uz državne fanfare brzinski osnovan – radi popravljanja slike Srbije u svetu – ali i ugašen još brže, bez ikakvog opipljivog rezultata. Neke pare su se tu potrošile, to je sigurno, al’ izgleda da je to služilo dnevnoj političko-marketinškoj svrsi, ili ličnoj promociji njegovih članova, svejedno.

Pa ni taj nesrećni Savet nije jedina srpska marketinška blamaža: sećate li se skupo plaćenih spotova o Srbiji koje je emitovao CNN, a u organizaciji Turističke organizacije Srbije? Ispostavilo se da sadrži krupne audiovizuelne greške – muziku koja je, inače, korišćena i za spot druge države, Kazahstana (da nije Borat upleo prste?), a uočeno je i da je u spotu prikazana crkva koja se nalazi na rumunskoj strani Dunava. Genijalno, nema šta. Oj Srbijo, među šljivama…

Neka naš popravni bude uspešna kandidatura Beograda za dobijanje statusa „Evropske prestonice kulture“.  Za početak. A za kraj, da ne ispadne posle kako izbegavam bilo kakvo njuškanje sa organima vlasti, citiraću vam kratak izvod iz nadahnute, gotovo pesnički poletne uvodne reči, gde gradonačelnik Beograda objašnjava razloge zbog kojih naš grad treba da bude centar evropske kulture 2020. godine. „Savremeni Beograd kao Kulturna prestonica Evrope 2020. godine ima za cilj da kulturni kôd svoje multikulturalnosti, otvorenosti i raznovrsnosti učita u razvoj evropske ideje, svetskog mira i razumevanja, a energiju kreativnih potencijala usmeri i oblikuje tako da stvori uslove razvoja dugoročne stvaralačke vitalnosti i pojedinca i društva”.

Je l’ vam sad jasno?

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s