I dalje smo sami u svemiru. NASA otkrila neobičan oblik života na Zemlji

Ništa od epohalnog otkrića američke Nacionalne agencije za aeronautiku i svemirska istraživanja (daleko poznatije pod skraćenicom NASA), koje je sa nestrpljenjem iščekivao čitav ljudski rod – i dalje smo, sva je prilika, sami u svemiru. Bar dok se, je l’ te, ne dokaže suprotno.

Umesto senzacionalnog astrobiološkog (Astra, lat. zvezda) otkrića postojanja života na drugim planetama ili telima našeg sunčevog sistema, u četvrtak, 2. decembra, u sedištu NASA-e u Vašingtonu, na izuzetno posećenoj konferenciji za štampu, naučnici su nam predstavili domaću bakteriju koja u svom DNK sadrži arsen, što je razlikuje od svih poznatih oblika života na Zemlji.

Otkriven neuobičajen oblik života na Zemlji: Jezero Mono, Kalifornija

Doduše, ni pre ove pres-konferencije, niko nije ni očekivao da je NASA otkrila svemirca nalik na dobroćudnog Spilbergovog E.T.-a ili, nedajbože krvoločnog Osmog putnika Ridlija Skota, ali mediji su danima špekulisali koji su motivi nagnali ovu organizaciju da bude tako tajnovita i škrta u pružanju bilo kakvih informacija o temi ili rezultatima njihovog istraživanja.

U nedostatku relevantnih informacija, medijski su odmah spinovane tri teorije: prva od njih bila je vezana za mogućnost da je robotizovano vozilo Rover Spirit, koje je na peščanim prostranstvima Marsa zaglavljeno već godinu dana, došlo do nekakvih novih, senzacionalnih otkrića analizirajući hemijske sastojke tla crvene planete. Druga teorija zasnivala se na eventualno pronađenim dokazima o postojanju života na jednom od Saturnovih meseca – Titanu, Rei ili Enceladusu – koje je prikupila svemirska sonda “Kasini”. Stručni krugovi smatrali su da je mesec Rea najlogičniji izbor, jer je u njegovoj ekosferi nedavno otkriveno prisustvo kiseonika i ugljen-dioksida. I na kraju, špekulisalo se da je grupa astrobiologa NASA-e otkrila potpuno nov hemijski model za život koji nije, kako se do sada smatralo jedino mogućim, baziran na neophodnom prisustvu kiseonika i vode.

Inače, astrobiologija je relativno nova oblast nauke, zapravo multidisciplinarno polje studija o poreklu, evoluciji, distribuciji i budućnosti života u svemiru.

Kako je objašnjeno na veb sajtu američke Nacionalne agencije za svemirska istraživanja, tri su glavna pitanja kojima se bavi astrobiologija: Kako nastaje i evoluira život? Da li postoji život van Zemlje i kako se on može otkriti? I kakva je budućnost života na Zemlji ili u svemiru?

I eto, umesto svemirskih bića i bakterija, naučnici su nam predstavili potpuno nove, zemaljske mikrobe, otkrivene u slanom jezeru Mono u Kaliforniji, koji u svom DNK imaju ugrađen izuzetno toksični arsen, što ih čini različitim u odnosu na sva živa bića na našoj planeti. Neobični mikrobi, nazvani GFAJ-1, deo su uobičajene grupe bakterija – gamaproteobakterija.

„Današnji izveštaj o životu na Zemlji ima nešto neobično. To je život pronađen na Zemlji, ali ne kakav poznajemo“, rekla je u uvodnom obraćanju Meri Vojtek, direktorka Astrobiološkog programa NASA-e u Vašingtonu. „Svi poznati oblici života na Zemlji izgrađeni su od ugljenika, vodonika, azota, kiseonika, sumpora i fosfora. Ovi elementi izgrađuju DNK, proteine i lipide“, podsetila je Vojtekova, dodajući da je arsen jedna od najotrovnijih supstanci za većinu organizama, a da je sada otkriven mikrob koji ga je inkorporirao u svoj DNK.

A taman smo se ponadali. Svet je tražio dokaze o životu izvan naše plave planete, kao logičan nastavak još jednog značajnog svemirskog otkrića koje se dogodilo pre samo mesec dana. Naime, u septembru je grupa američkih astronoma na Univerzitetu države Kalifornije saopštila da je otkrila planetu sličnu Zemlji, sa uslovima koji bi mogli da podrže pojavu živih bića. Nova planeta, sa radnom oznakom Gliese 581 g, udaljena je od nas 20 svetlosnih godina i razlikuje se od svih pet stotina do sada otkrivenih planeta van sunčevog sistema. Gliese 581 g gotovo je na idealnoj udaljenosti od svog sunca i astronomi smatraju da bi na njoj moglo da bude vode u tečnom stanju. Takođe kažu da bi, sudeći po veličini (prečnik joj je između 1,2 i 1,4 puta veći, a masa je 3 do 4 puta veća od Zemljine), ova planeta mogla da ima odgovarajuću površinu, gravitaciju, a možda i atmosferu…

Da li na njoj ima života: Gliese 581 g (foto ilustracija)

Po svemu sudeći, izgleda da će Malder i Skali, famozni duo FBI agenata iz serije Dosije X, ipak morati da nastave svoj krstaški rat sa svetskim zaverama i mračnim sistemima moći u otkrivanju vanzemaljskih oblika života na našoj planeti. Ovoj generaciji ljudi ostaje da se nada da će se neki kontakt sa vanzemaljskim oblicima života, u doglednoj budućnosti, ipak ostvariti. Do tada, večno pitanje da li smo sami u svemiru nastaviće da nas muči, svaki put dok budemo dizali glavu ka nebu, gledajući zvezde.

 

Advertisements

Jedno mišljenje na „I dalje smo sami u svemiru. NASA otkrila neobičan oblik života na Zemlji

  1. Lepo napisano, mada bih dodao da ne vidim razlog razocaranju. Pronalazak tih zivih bica, bez obzira sto su pronadjene na nasoj planeti, i bez obzira sto su „samo“ bakterije, predstavlja veliko otkrice, jer menja iz korena mnogo toga. Nisu mozda otkrili vanzemaljce, ali jesu veoma puno povecali sanse da oni ipak postoje, jer ovo otkrice dokazuje da za zivot nisu potrebni iskljucivo uslovi kakve mi imamo na nasoj planeti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s