O milijardama i drugim demonima

Kud sve odlaze pare američkih poreskih obveznika i da li bi Srbi, na njihovom mestu, imali neke vajde od vlade koja toliko troši?

Nije ni čudo što su Amerikanci u dubokoj ekonomskoj krizi. Kao da im nije bio dovoljan kolaps finansijskog i bankarskog sektora, ili potpuni slom tržišta nekretnina! Izgleda da i majčica država, na svu tu muku, obilato troškari-li-troškari teško stečen novac njenih fiskalnih obveznika. Pa taj, inače vredan i radan, američki narod ne može da se naplaća poreskih i drugih dažbina koje se slivaju u federalnu kasu i – dok si rekao keks! – odlivaju na brojne (pre)skupe vojne, ratne, špijunske, diplomatske ili obaveštajne akcije.

Sad znamo koliki im je budžet: Sedište CIA-e u Lengliju

Evo, navešćemo jedan, do sada strogo čuvani i velom tajni obavijeni, primer. Naime, administracija Sjedinjenih država pre neki dan je prvi put objavila zvaničan troškovnik za špijunažu, koji pokazuje da je ukupan godišnji budžet američkih obaveštajnih službi narastao na ravno 80 milijardi dolara. Od toga, 27 milijardi potrošila je vojna obaveštajna služba, a 53,1 milijardu dolara koštaju CIA i neke od još 16 obaveštajnih agencija diljem Sjedinjenih država (a i šire, dabome).

Poređenja radi, američke poreske obveznike su rad Stejt dipartmenta (ministarstva spoljnih poslova SAD) i pomoć drugim državama koštali nekih 30 milijardi dolara manje, te tako troškovi američke diplomatije iznose ukupno 51 milijardu dolara. Vredi pomenuti i podatak da je za podsticaj privrednog rasta SAD prošle godine iz budžeta „ubrizgano“ 814 milijardi zelenih novčanica.

Međutim, to nije sve. Ako ste mislili da „tričavih” 80 milijardi dolara za špijunske operacije Ujka Sema i nije nešto mnogo, zamislite se nad podatkom da je za fiskalnu 2010. godinu predsednik Barak Obama predvideo da izdvajanja za američko ministarstvo odbrane treba da iznose najmanje 660 milijardi zelenih novčanica. Zašto najmanje? Pa zato što rashodi za odbranu nisu smešteni samo u dotično ministarstvo, već postoje i drugi troškovi, tzv. „Defense-related expenditures outside of the Department of Defense”, čiji iznos godišnje varira između 216 i 361 milijardi, te se tako ukupni vojni rashodi penju čak na jedan bilion dolara (kec i dvanaes’ nula, da vam bude lakše da shvatite o kakvom iznosu je reč).

Najveći korisnik američkog budžeta: Pentagon

Summa summarum, ne dajte da vas zaboli glava od ovoliko para! Odavno je otpevano čuveno pravilo ustrojstva današnjeg sveta koje jasno kaže da Money makes the world go round, ili po naški, da para vrti tamo gde burgija neće.

Plaši me samo da ni uz ovolike milijarde, ako bi ih nekim ludim slučajem Amerikanci dali nama Srbima „na čuvanje”, opet ne bismo skrpili dovoljno za pošten Koridor 10 ili neku sličnu nacionalnu investiciju. Sve bi te milijarde već usisala crna rupa od srpskog budžeta.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s