Ostaje li svet bez helijuma?

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, naučnik Robert Ričardson sa Univerziteta Kornel, upozorio je da bi naša planeta uskoro mogla da ostane bez helijuma – veoma važnog gasa koji ne može da se obnovi, ili stvori veštačkim putem, niti zameni nekim drugim gasom. Po njegovim rečima, svetske rezerve helijuma – koje su se na Zemlji stvarale preko četiri milijarde godina – nestaće u narednih 25-30 godina, čak brže nego jedna druga strateška sirovina koja je na „izdisaju“, nafta.

Najveće zalihe helijuma nalaze se na Suncu

Helijum (He) je, posle vodonika, najrasprostranjeniji element u svemiru, i mada ga uglavnom ima na zvezdama (u našem sistemu, Sunce je njegov glavni „proizvođač“), na našoj planeti ga najviše ima u zemlji, zajedno sa naftom i prirodnim gasom. Helijum je proizvod raspadanja radioaktivnih elemenata u unutrašnjosti zemlje, ali taj proces je toliko spor da nikako ne može da nadoknadi količine koje se troše. S obzirom da je znatno lakši od vazduha, sav oslobođeni helijum penje se uvis i nepovratno gubi u svemiru.

Naučnici smatraju da najveću odgovornost za ovaj ubrzani nestanak helijuma snosi američka administracija koju je vodio nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton, jer je još 1996. donela odluku koja je helijum načinila toliko jeftinim gasom, da nije bilo isplativo reciklirati ga.

Osim što služi da proizvede smešan, piskav glas kada se udahne iz balona, helijum u nauci i tehnologiji ima veoma široku primenu – od medicinskih skenera sa magnetnom rezonancom, preko proizvodnje staklenih optičkih vlakana, kao sastojak mešavine za ronjenje na velikim dubinama, pa sve do izrade kompjuterskih čipova. Najčešće se, međutim, koristi kao rashlađivač, jer u tečnom stanju ima temperaturu od 4,2 kelvinova stepena, što je samo četiri stepena toplije od apsolutne nule.

I za kraj da nabrojimo. Zbog tehnološkog „napretka civilizacije“, brojne retke vrste životinja, biljaka i insekata odavno su ugrožene. Isto važi i za kišne prašume Južne Amerike. Nafta je već uveliko na ceni zbog sve veće tražnje, a sve manjih rezervi. Šta tek reći za pijaću vodu. Evo i helijum je u opasnosti… Opravdano je zapitati se: u kakvom će to svetu živeti naša deca?

 

Advertisements

2 mišljenja na „Ostaje li svet bez helijuma?

  1. helijuma ima u ogromnim kolicinama na mesecu. tako da ce nasa deca rudariti po mesecu, a njihova po ostalim planetama.
    covek je kao korov – nezadrziv, i za svoje zilavo sirenje napregnuce i mozak i misice, pa makar do kraja ovog veka i ne postojao u sadasnjem obliku (al to je tema za poseban blog).

  2. A ko kaže da će živeti? Planeta će se već pobrinuti da „odstrani“ čoveka i opet krene od početka. To se Bogovi igraju na „šahovskoj tabli“ neba. 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s