Speedbreaker

Evo prave vesti za Ginisa! Neimenovani Šveđanin, koji je jurcao švajcarskim autoputem svojim novim superbrzim automobilom marke Mercedes SLS AMG (na slici) brzinom od preko 290 km/h, dobio je poštenu kaznu za svoj saobraćajni „greh“ – moraće da plati tričavih 800.000 eura (1.4M dolara)!

Tri ovakva za saobraćajnu kaznu

Već mogu da zamislim scenu. Čovek se malo zaneo, „daj da vidim šta sve može ova moja mašina!“, od brzine nije primetio da je na tom delu autoputa predviđena maksimalna brzina od 80 km/h; radar novije generacije ga uslik’o (oni old skul mere samo do 200 na sat), policijska patrola sustigla (kako li ga je stigla, da mi je znati?) i – pljas! „Dobar dan gospodine, vaša dokumenta i vozačku dozvolu molim, jel znate da ste prekoračili brzinu samo tri i po puta? Ne znate? Eh baš šteta, pa jeste, evo radar vas je snimio, vozili ste 290 km/h… Žurite? Baš mi je žao, evo samo da proverim nešto… (kuc-kuc-kuc, tipka policajac po službenom handy laptopu)…dakle, stanje na vašem bankovnom računu pokazuje da ste imućni gospodin, ali ne brinite, nećemo biti prestrogi, naplaćujem vam kaznu od 800 hiljada evra, sića za vas sigurno..“

Policajac na terenu je, inače, revnosno opisao taj događaj: „Trebalo mu je više od pola kilometra da zakoči“. Letećem Šveđaninu je, naravno, oduzeta vozačka dozvola, a zaplenjeno mu je i vozilo koje košta tek nekih 220.000 evra, što će reći da je mogao da kupi bar još tri ista vozila za sumu koju će sada morati da plati državi Švajcarskoj.

Kakva divna demokratska zemlja ta Švajcarska! Niste znali da se tamo prilikom određivanja visine kazne za saobraćajni prekršaj – kao u ovom slučaju – ne proverava samo brzina kojom se vozilo, već upravo i materijalno stanje dotičnog prekršioca zakona? Nisam ni ja, ali već vidim kako švajcarski borci za ljudska prava, neke njihove kandićke i biserke arlauču o ugroženim ljudskim pravima koja su brutalno pogažena na primeru jadnog Šveđanina i da će tu nehumanu kaznu zasigurno oboriti na sudu u Strazburu! A da se kojim slučajem, vlasnik SLS AMG mašine, negde na putu od Berna do Lozane slupao u mini van sa petočlanom porodicom usmrtivši ih sve na licu mesta? Jel bi i tad kazna bila prestroga?

U Srbiji je pre izvesnog vremena usvojen novi zakon o bezbednosti u saobraćaju koji je POVEĆAVŠI visinu i iznose kazni, SMANJIO broj saobraćajnih udesa. Statistika pokazuje da je od početka primene novog zakona, broj nesreća smanjen za čak 40 odsto. Svaka čast. Zakoni tome i služe. Nećeš da poštuješ red? Tras po džepu! To pravilo važi svuda u svetu, osvedočilo se i u Srbiji.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s